Rättigheter och skyldigheter på köpare och säljare vid bostadsförsäljning
Vid en bostadsförsäljning måste säljare och köpare komma överens för en lyckad affär. Medlaren i affären kan vara en mäklare men mäklarens uppgift är att medla mellan de två parterna. Både säljare och köpare har separat sina skyldigheter att upprätta i samband med en bostadsförsäljning.
Köp av hus
Att köpa ett hus är en stor investering och det kan vara en komplicerad process med många juridiska aspekter att ta hänsyn till. Därför kan det vara en god idé att använda en advokat med inriktning på fastighetsrätt för att hjälpa till med husköpet. En advokat kan granska köpeavtalet och se till att det är korrekt och rättvisande. De kan identifiera eventuella otydligheter eller problem i avtalet och se till att dessa åtgärdas. Det är viktigt att notera att en advokat kan vara en dyr tjänst och att avgifterna kan variera beroende på advokatens erfarenhet och geografiska plats. Men att anlita en advokat för husköp kan också ge dig en extra nivå av trygghet och försäkran om att allt går rätt till.
Säljarens skyldigheter och rättigheter vid bostadsförsäljning
Säljarens ansvar bär ansvaret att överlämna korrekt information om bostaden till köparen. Anledningen till denna skyldighet är för att köparen ska ha full vetskap om bostadens skick och eventuella skador som kan behöva åtgärdas. Om säljaren undanhåller relevant information kan det leda till framtida komplikationer. Om säljaren upptäcker fel i efterhand kan säljaren bli tvungen att betala skadestånd eller ersättning till köparen.
Vilken information är säljaren skyldig att lämna till köparen?
Köparen i en bostadsförsäljning har själv en undersökningsplikt, vilket innebär att säljaren inte har någon skyldighet att berätta om uppenbara fel som säljaren lätt kan upptäcka genom att undersöka bostaden. Säljarens rättigheter innefattar alltså att köparen sköter sin undersökningsplikt och undersöker bostadens skick ordentligt. Säljaren måste däremot ge köparen rätt uppgifter och inte undanhålla information gällande bostaden som kan vara svår att upptäcka genom att undersöka bostaden. Som säljare har du följande skyldigheter:
- Att ge köparen relevant information om bostaden
- Upprätta alla dina skyldigheter gentemot köparen
- Räkna ut driftkostnader för bostaden
- Berätta för mäklaren om relevanta brister och fel i bostaden som är relevant för köparen att känna till
- Assistera mäklaren att hämta in all relevant information om bostaden
- Berätta för mäklaren om lån/pantförsäkringar på bostaden
- Berätta för både köpare och mäklare gällande eventuella servitut på fastigheten
- Dolda fel
Säljarens ansvar för objektbeskrivning
Vid en bostadsförsäljning skrivs ett kontrakt mellan köpare och säljare. Tillsammans med kontraktet bifogas en objektbeskrivning. När du som köpare signerar objektbeskrivningen ansvarar du för att informationen i beskrivningen stämmer överens med verkligheten. Om information i objektbeskrivningen inte är korrekt men säljaren skriver under riskerar hen att bli skyldig att betala ersättning eller skadestånd till köparen.
Köparens skyldigheter och rättigheter vid bostadsförsäljning
Den som köper en bostad bär en undersökningsplikt som innefattar att undersöka bostaden noggrant. Det är mäklarens uppgift att informera köparen om undersökningsplikten men det är köparens ansvar att upprätta undersökningsplikten. Om några fel missas vid undersökningen kan köparen inte få ersättning för det i efterhand. Köparen ska undersöka bostaden i god tid innan kontraktsskrivningen eftersom resultatet av undersökning kan medföra ändringar i försäljningen. Om besiktningen inte kan genomföras innan kontraktsskrivningen kan en besiktningsklausul lägger in i kontraktet mellan säljare och köpare. Då kan köpet hävas i efterhand om köparen upptäcker grova fel vid undersökningen.
Köparens rättigheter
Köparens rättigheter för att upprätta sin undersökningsplikt är att få all relevant information gällande bostadens skick av köparen. Köparen kan ha rätt till avdrag på priset för bostaden om fel upptäcks som sänker bostadens värde. Vid allvarliga fel kan köpet hävas innan det gått igenom. Därför är det viktigt att besikta och undersöka bostaden i god tid.
Utföra husbesiktning
Husbesiktning eller en så kallad överlåtelsebesiktning, är en vanlig form av undersökning som köparen kan ta till för att uppfylla delar av sin undersökningsplikt. Det finns inget krav på att utföra en officiellt husbesiktning för att uppfylla sin undersökningsplikt, men det är ett enkelt sätt att upprätta delar av sina skyldigheter gentemot säljaren. Att besikta bostaden i samband med försäljning är en god idé både för köpare och säljare. Att låta en utbildad yrkesman undersöka bostaden grundligt gör det enkelt att hitta fel vilket gör det svårare att missa dolda fel. Alla köpare har inte heller den kunskap som krävs för att undersöka en bostad. Därför kan det vara en god idé att ta in en yrkesman för undersökningen. Att besikta huset är dock inte tillräckligt för att köparen ska upprätta sin undersökningsplikt. En husbesiktning är en byggteknisk undersökning och undersökningsplikten omfattar mer än detta. Under en klassisk husbesiktning undersöks bostaden ytligt. Installationer så som värme, el, sanitet, vatten, ventilation, eldstad, vitvaror och skorsten undersöks normalt inte vid en husbesiktning. Därmed är det viktigt att säljaren upprättar sin undersökningsplikt till fullo genom att undersöka bostadens alla delar. Mäklaren ska informera köparen om undersökningsplikten och vad det innefattar. Genom dialog med mäklaren ska köparen undersöka bostadens samtliga delar för att upptäcka eventuella fel i god tid.