Avtalsprocesser
Avtalsprocess villa
Avtalsprocessen vid bostadsförsäljning inträffar när det finns en köpare. Du säljer din villa i befintligt skick, och det är du som bestämmer vem som får köpa ditt hus. Det behöver inte vara den som bjuder mest.
Att skriva kontrakt
När du har valt köpare är det dags för kontraktsskrivning. Varken säljare eller köpare är bundna att genomföra affären om inte köpeavtalet, också kallat köpekontraktet, är signerat. Vanligtvis vill köparen göra en besiktning innan han eller hon signerar avtalet, ibland kan köparen bekosta en sådan i förväg.
Köpekontraktet bindande
Det vanligaste är att säljare och köpare möts på mäklarkontoret. Man går igenom köpekontraktet och villkoren tillsammans. När du anlitar mäklare är du trygg att allt sköts korrekt. Köpekontraktet är bindande. Endast om det finns en klausul i kontraktet som anger detta, kan köpet återgå. Ett köpebrev, ett kvitto, upprättas när köparen har slutbetalat villan.
Handpenningen
Handpenningen, eller depositionen, ska betalas av köparen till säljaren via klientmedelskontot hos mäklarfirman. Detta ska garantera att köparen är beredd att genomföra affären. Den normala handpenningsumman är 10 % av bostadspriset som ska erläggas när köpekontraktet signeras. Detta är en del av den totala kontantinsats som köparen ska betala och som ska uppgå till minimum 15 % av bostadspriset.
Vad ingår i villaköpet?
Alla tillbehör inom byggnation som fanns i bostaden vid visningstillfället ska ingå i köpet. Detta innefattar även vitvarorna samt badkaret och liknande saker. Detta ingår per automatik även om inget anges i köpekontraktet. Naturligtvis kan säljare och köpare göra andra överenskommelser i avtalet.
Säljarens upplysningsplikt
Säljaren ska inte ansvara för fel på bostaden som köparen borde ha upptäckt. Däremot, om du som säljare har känt till ett fel och inte lämnat information om felet riskerar du att bli ansvarig för kostnaden. Detta avser oftast större felaktigheter där information behöver lämnas ut. Man kan ange i köpekontraktet hur man avser att lösa kostnader för kända fel innan signering.
Köparens undersökningsplikt
Detta innebär ett ansvar att grundligt undersöka bostaden innan man köper den. Om du hittar fel som du inte kan bedöma själv ska du be din mäklare att anlita en besiktningsman. Säljaren är skyldig att ansvara för fel som köparen inte har möjlighet att upptäcka vid en undersökning. Köparen gör oftast en besiktning av villan innan köpet genomförs om inte säljaren redan utfört en sådan.
Villans energideklaration
Ett hus ska ha en medföljande energideklaration. Denna ska visa villans energiförbrukning och signeras av en oberoende fackman. En energideklaration ger din bostad en energiklass från A till G. På så sätt kan det jämföras med andra hus som är till salu. Köparen har rätt att beställa en energideklaration som säljaren får betala för, om en sådan inte finns. Köparen har 6 månader på sig efter husköpet att beställa energideklarationen.
Skador innan tillträdet
Bostaden ska vara i exakt samma skick på tillträdesdatumet som vid kontraktsskrivningen. Om så inte är fallet vid datum för tillträdet är säljaren skyldig att åtgärda felet.
Avtalsprocess bostadsrätt
Att sälja bostadsrätt skiljer sig något från att sälja exempelvis en villa. Vid bostadsrättsförsäljning upprättas ett överlåtelseavtal och säljaren ansöker om utträde ur bostadsrättsföreningen. En bostadsrätt räknas som lös egendom och har lägre formkrav än försäljning av en villa.
Bostaden säljs i befintligt skick och bostadsrättsföreningen ska godkänna den nya lägenhetsinnehavaren som ansöker om inträde i föreningen.
Överlåtelseavtal
När du har beslutat vem du ska överlåta bostadsrätten till behöver du anmäla detta till bostadsrättsföreningen. Detta innebär normalt att du fyller i en överlåtelseanmälan. När du kommit överens med köparen om priset upprättas köpeavtalet, juridiskt benämnt som överlåtelseavtal, som reglerar affären. Det behöver anges i avtalet att köpet är giltigt under förutsättning att köparen godkänns för medlemskap i bostadsrättsföreningen.
Make, maka eller sambo ska också skriva under anmälan till bostadsrättsföreningen. Ibland kan en överlåtelseavgift tas ut av säljaren samt en avgift för nytt medlemskap i bostadsrättsföreningen för köparen. Bostadsrättsbeviset och broschyrer som beskriver lägenheten ska överlämnas till köparen.
Köpeavtal och handpenning
I köpeavtalet finns villkor för affären, detta är ett bindande avtal. Om det finns en klausul i avtalet som reglerar detta, kan köpet återgå. Ett köpebrev, ett kvitto, upprättas när köparen har slutbetalat bostadsrätten. Handpenningen, eller depositionen, betalas av köparen till säljaren via mäklarfirmans klientmedelskonto, Detta ska garantera att köparen är beredd att genomföra affären. Den normala handpenningsumman är 10 % av bostadspriset som ska erläggas av köparen vid samma tillfälle som köpekontraktet signeras. Detta är en del av den totala kontantinsats som köparen ska betala och som ska uppgå till minimum 15 % av bostadspriset.
Vad ingår för en ny lägenhetsinnehavare?
Tillträdande lägenhetsinnehavare tar inte automatiskt över garage och förråd. Det finns föreningar där garage är kopplat till lägenheten, men i de flesta fall upphör hyresavtalet då säljaren frånträder sin bostadsrätt. Köparen behöver initiera ett intresse att hyra dessa utrymmen.
Köparens undersökningsplikt
Bostadsrätten säljs i befintligt skick vilket gör att köparen oftast vill besiktiga den innan tillträdesdagen. Köparen har dessutom undersökningsplikt vilket innebär ett ansvar att grundligt undersöka bostaden innan man köper den. Be din mäklare anlita en besiktningsman. Säljaren ansvarar för fel som köparen inte har möjlighet att upptäcka vid en undersökning.
Felaktig upplysning är avtalsbrott
Bostadsrätten kan vara behäftad med andra fel än dolda fel som avser brister i lägenheten. Exempelvis kan bostadsrättens standard avvika från den uppgift säljaren har lämnat, detta kan vara exempelvis en missvisande boarea eller felaktig avgiftsangivelse. Detta räknas inte in under dolda fel, detta räknas som avtalsbrott.
Lägenhetens energideklaration
När en bostadsrätt säljs är det bostadsrättsföreningens ansvar att uppvisa en energideklaration där man kan se mängden energi som huset förbrukar. Detta behöver finnas med i beskrivningen av bostaden.
Skador innan tillträdet
Bostaden ska vara i exakt samma skick på tillträdesdatumet som vid kontraktsskrivningen. Om så inte är fallet vid datum för tillträdet är säljaren skyldig att åtgärda felet.